”Ett hem utan böcker är en kropp utan själ.”
Cicero
EN NY JORD
av Eckhart Tolle
En faktabok. Eller? Eckhart kan vara en torris tycker många, och det är sant. Akademisk så det förslår mest hela tiden. Men det han skriver … ren visdom. Eller om man så vill, visdom i sin renaste form. Här talar han om vilka vi är och hur vi mår. OCH, vilket kan vara viktigare, vad vi kan göra åt den saken. En bok som ger oss begreppen ego och smärtkropp. En bok som förändrar. Jag lovar! Läs allting av Tolle. Om och om igen tills det sitter ordentligt. Du kommer att tacka mig, eller honom, eller snarare tacka hela världen. Så förändrande är det!
Får man rekommendera sin frus bok? Och blir det ännu värre när man själv varit med och skrivit den? Ja, antagligen. Men det kan inte hjälpas. I tio olika sanningar får Anne lära känna sig själv, vi får lära känna Anne, och om vi vill så får vi också lära känna oss själva. Äventyr, stor visdom och självläkning i samma lilla bok. Läste om den igen häromdagen, och känner att jag verkligen hade längtat. En bok att läsa om och om igen, för att den helar på så många plan. Samtidigt! Så där ja, nu var det slut med reklamen ☺
TUSEN ORD FÖR GLÄDJE
av Byron Katie
Det finns bara en Byron Katie. Fast hon skulle nog opponera sig mot det. Vi är alla samma, fullständig ro, fullständigt enade med alltet. Och hon skriver det så enkelt att man fattar. Byron Katie ifrågasätter allt. På så sätt behöver hon inte gå in i en massa fällor om vad hon tror och tycker och inbillar sig stämmer om världen och andra människor. ”Kan jag helt säkert veta att det är sant?” Och det är sannerligen en klok fråga. Det finns ingen som Byron Katie, en som har förändrat livet för miljoner (fråga min fru), men vi kan alla ta del av hennes frågor och sluta tro på våra tankar. Vi kan om vi vill. Så på så sätt är vi alla lika.
DE GNOSTISKA EVANGELIERNA
Elaine Pagels
En av de där böckerna jag läst om riktigt många gånger. En religionshistorisk forskares arbete, men samtidigt så mycket mer. Bland gnostikerna (som vi inte kan sammanföra till en enda rörelse, jag vet), finns så mycket av det som de nyandliga har tagit till sig och gjort till sitt. Så ordet ”nyandlig” vet jag inte riktigt om det stämmer, gammalandlig och ursprunglig skulle jag säga. I vilket fall, att läsa om våra tidigaste religiösa texter och föreställa sig hur religionen hade kunnat se ut om vi bara vågat, är alltid spännande och tänkvärt. Och kanske, kanske är vi äntligen på väg dithän. /Stefan
ALKEMISTEN
av Paulo Coelho
Den självpåtagna nyandliga guruns huvudbok. Men kan 65 miljoner verkligen ha fel? Strunt samma. En bok om hur man har allt man söker redan inom sig. Gräv där du står. Hur det äventyr man letar efter är det äventyr man har medan man letar. Det är naturligtvis en briljans när det gäller själv-utveckling och självhelning. Läs och njut och förbise visst som kan kännas långsökt. Läs den symboliskt.
MIN STROKE
av Jill Bolte Taylor
Det här är en av mina absoluta favoriter. Jill Bolte Taylor jobbade som hjärnforskare 1996, när hon en dag råkade ut för en kraftig stroke. Plötsligt kunde hon inte tala, läsa, skriva eller gå, och det tog henne åtta år att tillfriskna. Men under sjukdomstiden fick hon en unik insyn i hjärnas sätt att arbeta, och hennes positiva berättelser ger mig helt nya insikter om verkligheten. Hon berättar att vi alla har stor förmåga att kunna styra våra tankar och därmed vår riktning i livet. Hon ger också tips på hur vi kan göra för att uppleva den djupa inre frid som vi redan har inom oss och som hjälper oss oavsett vad vi än råkar ut för. Jag rekommenderar verkligen denna fantastiska bok. Den boostar dig garanterat! /Sia
MIO, MIN MIO
Astrid Lindgren
Det här var en av favoriterna när jag var liten, och det är det faktiskt fortfarande. En sådan fantastisk saga om mörker och ljus, om … ja, ont och gott, fast inte som man tror. Om hur de existerar alldeles intill varandra, är beroende av varandra. Och så resan, transformationen från den man trodde att man var till den man ville vara. När fantasin blir levande och sagan blir verklig, så har du ett stort stycke litteratur framför dig, även om den riktar sig till nioåringar eller däromkring. Men jag menar, vem har egentligen blivit äldre än så? Läs långsamt och känn efter vad som händer … /Stefan
SAMTAL MED GUD
av Neale Donald Walsch
Nu har det ju gjorts en hel hög med böcker på temat sedan det begav sig. Men då var han först, Neale Donald Walsh. Och som han gjorde det. Jag minns att jag var helt hänförd när jag läste första delen. Inte inför den stora frågan om han verkligen talade med Gud eller inte, utan för hur bra det faktiskt var. Hur sant det var och hur riktigt det kändes. En dialog med andra sidan. Kan det bli bättre? Jag önskar att alla kunde skriva sin egen bok i ämnet "Min inre visdom", men till dess får vi läsa Neales första med välbehag.
Ibland drömmer man det mest underliga saker. Då kan det vara skönt att få rätsida på drömväven.
Behöver du svar på livets små
och stora frågor, eller bara
någon att prata med?
NALLE PUH
av A.A. Milne
Så vad har Nalle Puh med andlighet att göra? Jag menar, bortsett från den där Tao-boken som kom för några årtionden sedan. Ja men det är ju just det - Nalle Puh är ett tillstånd så mycket mer än en berättelse, en harmoni så mycket mer än bara galna upptåg av en rätt "korkad" björn. Ni vet det där som narren eller "idioten" i många berättelser står för, den som i själva verket ser allt för vad det verkligen är. Det som andra inte vågar se. Och då har vi ju inte ens pratat om de andra karaktärerna i boken än och vad de symboliserar. Har mindfullness en sagobok, måste det ju vara Nalle Puh. Läs och njut, och slumra sött med slutna eller öppna ögon.
DA VINCI KODEN
av Dan Brown
Idag har väl alla läst Da Vinci-koden, en av världens mest lästa böcker av en av världens mest lästa författare. Eller sett filmen. Annars är det ett tips. På spänning, javisst. I mästarklass. Men också kulturhistoria och religionshistoria, där vi får ta del av hur kyrkan och makthavare undanhållit oss Jesus syn på kvinnans roll genom årtusenden, till förmån för en urvattnad idé om vilka vi är. Hur ”sant” han skriver alla gånger kan vi låta vara osagt, men vill man få sig en god teori om hur andligheten hade kunnat se ut med kvinnor betydligt mer i centrum, så är det här en bra bok att kika på. Och dras med av, i full fart.